Žlutý prášek zvaný kurkuma

Zemitá a jemně štiplavá příchuť, říká Vám to něco? Ano, jedná se o krásnou kurkumu. Proč krásnou, protože její typickou barvu s ničím nezaměníte. Je totiž krásně žlutá.

Kurkuma Nakliceno.cz má typickou přezdívku. Víte jakou? Přezdívá se jí přírodní zlato. Zřejmě díky její sytě žluté barvě.

Co více si o ní můžeme říct? Zřejmě to, že je známá již tisíce let. O kurkumě lidé psali už v nejstarší světové literatuře a to zřejmě díky jejím výjimečným účinkům na lidské tělo.

kurkuma lžička

Odkud pochází? Její domovina je v Asii. Tam se přidává do všech jídel. Najdete ji tedy jak v asijské, tak i thajské nebo indonéské kuchyni. V posledních letech se začala více používat i u nás. Hodí se totiž k rybám, do omáček, k těstovinám, k rýži, masu, do polévek, k zelenině, k luštěninám, takže s ní dokořeníte téměř cokoliv. Podle chuti samozřejmě, ale ve fantazii se rozhodně meze nekladou.

Co je zajímavostí? Možná všichni ještě nevědí, že bývá součásti kari koření. Kari koření je tedy žluté právě díky kurkumě. Krásně dobarví pokrmy. Je to následně pastva pro oči. A víte, jak se to říká, i očima jíme.

kurkuma kýbel

Co je vlastně ta kurkuma? Jak se vyrábí a jak zpracovává? Jistě budete chtít vědět, jak vlastně vzniká, nebo co to vlastně je? Jedná se v podstatě o oddenek asijské rostliny zvané kurkumovník dlouhý. Jeho oddenky (dalo by se říct kořeny) se suší, a pak se melou na prášek. Ten je vždy typicky žluté barvy.

Najdete ji už i v běžných obchodních řetězcích, v prodejnách se zdravou výživo a v dalších obchodech. Vždy bychom si měli ale vybírat podle kvality. To znamená, že primárně nejpoužívanější a nejžádanější by samozřejmě měla být kurkuma v bio kvalitě. Nechceme tam přeci namleté kdeco všechno v sáčku s kurkumou. Bio kurkuma je totiž zárukou jak kvality, tak i ohleduplnosti k životnímu prostředí, proto je TOP variantou.

Toto koření je známé také pro své výjimečné účinky na lidské tělo, obsahuje řadu vitamínů a minerálů. Je také antioxidantem a má protizánětlivé účinky.

This entry was posted in Nezařazené. Bookmark the permalink.